Internet u doba pandemije / Prvi talas

Vodič za preživljavanje


Od samog početka pandemije kovida-19, kad ni lekari ni političari u celom svetu još nisu znali tačno šta se dešava i šta treba raditi, SHARE zajednica okrenula se onome što najbolje ume da radi, dok slika o globalnoj zarazi ne postane jasnija.

U redovnom sedmičnom biltenu, izveštavali smo vas o svemu čime smo se bavili i šta bi vam moglo biti od koristi – upoznali smo se s virusom Sars-CoV-2, poredeći sličnosti i razlike sa zloćudnim kompjuterskim programima koji izazivaju pandemiju u sajber okruženju; učili smo se odgovornom ponašanju sa ograničenim digitalnim resursima u uslovima samoizolacije. Prilagođavali smo se novim prilikama.

Crtali smo sažeta uputstva o tome kako sačuvati net i bistru glavu u vreme prinudne izolacije po kućama, kako sačuvati podatke na uređajima ako vas uhapse dok obavljate svoj novinarski zadatak ili svoju građansku dužnost, kako proveriti šta je istina a šta fejk u sveopštoj poplavi informacija na mrežama i medijima. Istraživali smo puteve podataka u novom informacionom sistemu koji je država napravila da prati širenje zaraze – i na guglu našli rupu u sistemu. Učili smo i sami sebe i vas kako raditi od kuće i voditi poslove na daljinu. Promišljali smo šta će biti sa gadžetima i alatima za praćenje kad sve ovo jednom prođe.

Mnogi od tih materijala sabrani su sada na jedno mesto. Na vašim ekranima nalazi se vodič za preživljavanje sa korisnim tekstovima, linkovima, infograficima i QR kodovima za audio i video priloge. Pandemija još nije gotova i možda je ovo samo prvi nastavak vodiča, a njegovi budući sadržaji umnogome zavise i od vas. Mudro i oprezno do kraja pandemije. Zajedno smo jači.



Čitaj još: